Saturday, 12 November 2011

Mengubah Hidup



Salam kepada semua readers...ari ni aku terasa nak mengarang atau dengan erti kata lain, aku nak meluahkan semua yg terpendam dalam kepala aku skrang ni..bialah di terjemahkan dalam bentuk penulisan sahaja..aku yg sekarang berkerja dalam sektor penerbangan di MAS sebagai Jr technician. kerja aku membaik pulih landing gear atau kekaki pesawat.mmg tu ler keje aku hari2...kadang2 bosan, dan kadang seronok...


tapi sampai bile aku nak jadi jr tech je..kadang2 aku terpikir, duduk dalam workshop je,tak berapa boleh mengembang..ye la ka, kite dok terperuk je dalam  wokshop tu..kadang2 seronok bile tgk kawan2 lain berkerja direct to aircrft yg boleh di katekan mmg leh tau setiap inchi pelosok kpal..mgkin dah nasib aku...dalam wokshop pon ok dengan aproval yg banyak, mmg boleh naik cepat, tapi tu masa zaman dulu..zaman aku ni, aku rasa dalam masa 10 tahun pon, aku tak boleh lagi nak amik aproval,...sebabnye.......ha, ni la benda yg akan mengubah aku...sebabnye, COURSE @ KURSUS..skrang ni mmg susah aku nak dapat course to meet the requirment to get the aproval..aku hanya tinggal sat\u je lagi iaitu basic airframe level 3...pastu dah boleh ready dah..tapi course tu nampaknye sangat sangat la susah nak dapat..kawan aku byg dah kerja berbelas tahun pon masih belom dapat..camne tu...haisshhhhhh...

nak di jadikan cerita, aku pon terlintas la nak bertukar arah...malas dah nak jadi jr tech..aku nak jadi Enggineer....hahahaha..cite cam gempak je kan..tapi tu la yg aku nak cite...dah lame dah aku plan nak ubah, tapi tak jadi...untuk menjadi seorang Licensed Aircraft Enggineer a.k.a LAE, kena la cukupkan 13 module..kawan aku dah selesaikan 8 module dah..siap amik exam kat UK lagi...sangkut lagi 5 je...sayang betul...duit melayang camtu je..tapi tu la pengorbanan yg perlu...masa dulu susah.Tapi sekrang, nampaknye jalan tu dah mudah..dah terbentang luas dah depan mata aku..sekarang DCA dah buat sendiri yg di namakan DCAM part 66..hanya amil di MAS je..lagi mudah..kos  pon murah..yer la..kalau nak amik exam je, hanya bayar rm100..kalau nak coaching, bayar la rm15 sehari..mmg murah dan mudah..cuma kena korbankan masa dan dut je...

kawan2 aku suma dah bersungguh dah..ni yg membuatkan aku pon turut bersemnagt lagi..restu dari mak bapak aku pon, aku dah dapat..dorang suport lagi pe yg aku nak buat..so lepas ni hidup aku akan bertukar darri tiap2 malam menonton tv bertukar malam2 membaca buku..hahahaha..nak berjaya, kena la susah dulu..tapi takpe la, bia susah sekarang,...tu je la yg aku nak kongsi..kalau ada pertanyyan, tinggalkan je di ruang komen..
bye...

7 comments:

  1. "Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya, kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri."

    "Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan."

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy hydro fuel system kereta

    ReplyDelete
  2. usaha tangga kejayaan..saya supot kamu 200%..chaiyok2..=)

    ReplyDelete
  3. afzainizam: nice quote...sangat2 bermakna..trima kasih..

    aainaa: suport la sampai bebila tau..appreciated it..hehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. iye..saya akan support kamu smpai bile2..jgn risau..i'll be always behind your dear..hehehe =)

    ReplyDelete
  6. owh ini kisahnye,,bgus la gitu,,igt
    "bkn sng nak senang" good luck brother,,

    ReplyDelete
  7. perempuan sesuai x jadi lae??

    ReplyDelete