Saturday, 5 November 2011

salam..kali ni aku nak kongsi skit cara macam mane nak ber blog..info ni pon aku dapat dari blogger yg lain..kire share.kredit aku letak di bawah..tujuan nak share ni adalah supaya suma bloger yg masih muda cam aku dapat tau cara camne nak menyampaikan cerita melalui blog..Lets check it out..

  • Penceritaan yang menarik
aku tahu memang susah nak karang cerita, tapi kalau tak mula dari sekarang, sampai bila pun takkan siap satu entri pun. bukan marah..hehe. senang jer citer die. tulis jer apa yang terlintas di fikiran. lama-lama nanti kita akan jadi 1 identiti dengan gaya penulisan yang tersendiri.amacam , okey ?

  • Idea ( pen & kertas )
kadangkala kita sibuk dengan benda aturan hidup setiap hari, senang jer, cuma tulis di kertas point penting & notes sedikit untuk olahan ayat seterusnya.mudah bukan? mcam MLM lak aku..hehe. Selain itu masa untuk mengupdated sesuatu entri tidak akan mengambil masa lama dan paling best, tak perlu nak pening-penin kepala. Lagi satu aku ada baca satu blog ni dlu, dia ambik waktu malam untuk tulis entri ( save dalam word )  dan keesokan hari dia tinggal post jer kat pejabat,kelas @ mana-mana jer la. ini untuk kurangkan tekanan ketika tulis blog.

  • Terkini , Terhangat di pasaran & berinformasi
rajin search kt google apa yang tengah hot stuff  sekarang macam contoh ipad,movie,song,artist,knowledge  atau apa jua yang korang rasa tengah hot skang kat pasaran.cari info kt google dan curahkan idea penulisan kt blog dengan kreatif dan beraura. bukan apa, biar orang baca terpegun dengan penulisan korang yang agak style gitu..hehe

  • Humor
bunyinya agak mudah dan senang, tapi agak sukar untuk menulis untuk orang baca ketawa,senyum ataupun gelak besar, tapi ini sebenarnya membuatkan blog korang akan terus diminati dan dikunjungi selalu.

Lastly, korang cubalah update blog korang dengan apa jua idea yang korang ada untuk terus berblog. Jangan risau, kalau bukan sekarang mungkin esok,lusa,tulat,tonggeng..hehe meraban lak...mungkin satu hari nanti nama blog korang akan feymes  dikalangan pemblogger yang otai nanti.sama-sama kita' !! cayok!cayok! cair !

kredit:  http://andragogi08.blogspot.com/

2 comments:

  1. yuppp aku akan ambil iktibar sebagai panduan banyak yang aku pelajari kat sini..

    Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy hydro fuel system kereta

    ReplyDelete
  2. yup...slagi boleh belajar, kite kena belajar dan mengajar..ilmu tak kan habis..

    ReplyDelete